DocPoint festivaalisivusto

Ohjelmisto

I AM GRETA

DocPoint esittää elokuvan yhteistyössä Docventuresin kanssa. Elokuva tulee katsottavaksi Ylelle Docventures-näytökseen ti 2.2. sekä Yle Areenaan.

Elokuussa 2018 tuolloin 15-vuotias ruotsalaisnuori ryhtyi koululakkoon kiinnittääkseen ihmisten huomion käynnissä olevaan ilmastokriisiin. Nuoren tytön joka perjantaiset mielenosoitukset noteerattiin julkisuudessa ja pian Greta Thunbergistä tuli maailmanlaajuinen ilmiö, jota alettiin kutsua erilaisiin merkittäviin ilmastokokouksiin. I Am Greta -dokumenttielokuva näyttää hetket ennen ja jälkeen suorasanaisia puheita, joita Thunberg on näissä kokouksissa pitänyt.

Gretan lisäksi dokumentti nostaa esiin hänen isänsä. Isä matkustaa Gretan kanssa huolehtien sekä tyttärensä muonituksesta että tämän jaksamisesta. Vaikka isä on lapsensa suuri tuki, puheensa tyttö kirjoittaa itse. Kun isä yrittää kevyesti kommentoida Gretan puheen kirjoitusprosessia, tämä pitää pintansa sen suhteen, mitä – ja miten – hän haluaa puheissaan tuoda esiin.

Elokuva tuo hyvin esiin Thunbergin erityislaatuisuuden. Hänen älykkyytensä, lahjakkuutensa ja sisukkuutensa. Myös nöyryyden. Samalla kun aktivistit, päättäjät ja etenkin media korostavat häntä yksilönä ja asettavat hänet keskiöön, Greta itse muistuttaa siitä, kuinka muutos tehdään yhdessä. Kun toimittaja toteaa, että ihmiset ovat tulleet mielenosoitukseen Gretan takia, Thunberg korjaa toimittajan puheita toteamalla, että he ovat tulleet mielenosoitukseen itsensä ja muiden takia. Gretaa ei kiinnosta olla suosittu, häntä kiinnostaa ilmastokriisi.

I Am Greta  piirtää esiin sen, kuinka monelle Thunberg on vain maskotti. On kivaa tavata nuori julkkis tai antaa hänelle mahdollisuus puhua keskellä poliitikkoja, mutta häntä ei oikeasti kuunnella. Hulppeat miljööt, joihin Greta on kutsuttu tapaamaan milloin mitäkin jehua tuntuvat hänestä feikeiltä. Ihmiset pelaavat roolipeliä. Turhautumisen näkee hänestä.

Matkatessaan purjehtien New Yorkiin YK:n ilmastokokoukseen, uupuminen alkaa todella näkyä. “Tässä kaikessa on liikaa vastuuta minulle”, Greta toteaa. Onkin käsittämätöntä, että lapsi ottaa ilmastokriisin enemmän tosissaan ja harteilleen kuin ne aikuiset päättäjät, joiden pitäisi kantaa siitä vastuu. Hyvä kuitenkin, että Thunberg on nostanut metelin. Hän on inspiroinut miljoonia ihmisiä ympäri maapallon, ja niin inspiroi varmasti tämä dokumenttielokuvakin. Mutta kuten Gretakin elokuvassa sanoo, ei lopulta ole väliä sillä, kuinka moni mielenosoituksissa marssii, vaan sillä, että tehdään konkreettisia päätöksiä ilmaston hyväksi.

Ina Mikkola

Elokuvan nimi: I AM GRETA
Kieli: ruotsi, englanti
Tekstitys: englanti
Ohjaaja: Nathan Grossman
Tuotantomaa: Ruotsi
Vuosi: 2020
Pituus (min.): 97
Ikäraja: S
Kuvaaja: Nathan Grossman
Leikkaus: Charlotte Landelius, Hanna Lejonqvist
Musiikki: Jon Ekstrand, Rebekka Karijord
Tuottaja: Fredrik Heinig, Cecilia Nessen
Tuotantoyhtiö: B-Reel Films
Alkuperäinen nimi: Greta