DocPoint festivaalisivusto

Ohjelmisto

MAKONGO

Keski-Afrikan tasavallan laitamilla asuvien aka-pygmien yhteisössä ei ole koulua. Yhteisönsä ainoina muodolliseen koulutukseen osallistuneina jäseninä André ja Albert ryhtyvät opettamaan asuinseutunsa eri-ikäisiä lapsia lukemaan ja kirjoittamaan – palkatta ja vailla opetustarvikkeita. Muistiinpanovälineiksi tehdään liitutaulut hiilellä mustaksi värjätyistä puupaloista. Liidut hankitaan tarjoamalla niitä omistaville vaihtokauppana luumiokasvin lehtiä.

André ja Albert haluaisivat pystyä parempaan. He haluaisivat tarjota yhteisönsä lapsille mahdollisuuden käydä oikeaa koulua. Koska lukukausimaksuja varten on tienattava rahaa, miehet keskeyttävät opetuksensa satokauden tullen kerätäkseen viidakon siimeksestä perhosten toukkia, Keski-Afrikan ruokapöytien kansallisherkkua. Haasteita riittää matkalla luonnon läheisyydestä kaupungin sykkeeseen, kun pian käy ilmi, että syöntikelpoisiksi valmistetut ja pakatut toukat kyllä kelpaisivat potentiaalisille ostajille, mutta harvempi ruokatorien jälleenmyyjistä olisi kuitenkaan innostunut maksamaan elintarvikkeista kohtuullista hintaa.

Makongo on pienen yhteisön arkea ja elämää suurella sydämellä kuvaava elokuva, joka kertoo yhtäältä yhteisöllisyydestä ja toisaalta ulkopuolisuudesta. Kun pygmien yhteisössä yksi kuolee, suru jaetaan kaikkien kanssa. Vesisateessa värjöttelevälle kaverille annetaan puolet tupakasta. Sen sijaan kaupunkilaisten keskuudessa pygmeille tehdään äkkiä selväksi, että he ovat vieraita. Syrjintää ja pilkkaakin vahvempi on viime kädessä yhteisön kantava voima.

Suvi Nousiainen

Elokuvan nimi: MAKONGO
Kieli: aka, sango
Tekstitys: englanti
Ohjaaja: Elvis Sabin Ngaïbino
Tuotantomaa: Keski-Afrikan tasavalta, Argentiina, Italia
Vuosi: 2020
Pituus (min.): 73
Ikäraja: S
Kuvaaja: Elvis Sabin Ngaïbino
Leikkaus: Valentina Cicogna
Tuottaja: Daniele Incalcaterra
Tuotantoyhtiö: Makongo Films