DocPoint festivaalisivusto

Ohjelmisto

NOTHING BUT THE SUN

Edes paraguaylainen ohjaaja Arami Ullón ei tiennyt maansa syrjäkolkalla asuvasta ayoreo-kansasta ennen kuin törmäsi heistä kertovaan lehtiartikkeliin. Eniten ohjaaja hämmästyi siitä, miten voimissaan kolonialismi on vielä nykyäänkin.

Kristityt lähetyssaarnaajat ajoivat alkuperäiskansan mailtaan – yhteistyössä valkoisten karjankasvattajien kanssa – ja toivat nämä Chacon sademetsistä maakunnan rutikuiville reuna-alueille. Tämä tapahtui 1990-luvun lopulla, joten tragedian yksityiskohdat ovat elokuvan päähenkilöillä tuoreessa muistissa.

Elokuvan keskushenkilö on Mateo Sobode Chiqueno, joka on nauhoittanut vuosikymmeniä C-kaseteille ayoreo-veljiensä ja -sisariensa elämänkohtaloita ja kansanperinnettä. Nauhoituksista kuultaa läpi nostalgia, ikivanhan elämäntavan kaipuu, ja toisaalta täydellinen luovuttaminen. ”Valkoiset” ovat saaneet useimmat heistä uskomaan, että luonnonmukainen elämä, shamanismi ja vanhat parannuskeinot ovat saatanasta ja että vain kristinusko voi tuoda heille turvan ja pelastuksen.

Mateo on yksi epäilevistä tuomaista, joka seuraa murheellisena sademetsän kaatamista. Hän tietää, että viidakon kätköissä elää edelleen ayoreo-heimo, jota kukaan ei ole vielä ”löytänyt”, ja haaveilee paluusta alkujuurille. Ikiaikaiset maat ovat kuitenkin kutistumassa. Eräs haastatelluista toteaa, että ainoa luonnonvara, jota valkoiset eivät ole anastaneet käyttöönsä on aurinko, ayoreoiden vanha pääjumala.

Arami Ullón (s. 1978) teki elokuvaansa kuusi vuotta. Ensimmäiset vuodet menivät valmisteluihin, varsinkin siihen, että hän sai voitettua ayoreoiden luottamuksen puolelleen. Kuvausten aikana Ullón ei vielä tiennyt, mitä Mateon jututtamat ihmiset kertoivat omalla ayoreon kielellään. Vasta leikkausvaiheessa, kun kaikki materiaali oli käännetty, tämän useimmille paraguaylaisille tuntemattoman alkuperäiskansan tarina alkoi valjeta sekä ohjaajalle että muille valkoisille.

Nothing But the Sun avasi Amsterdamin IDFA-festivaalin marraskuussa 2020.

Sari Selander

Elokuvan nimi: NOTHING BUT THE SUN
Kieli: ayoreo
Tekstitys: englanti
Ohjaaja: Arami Ullón
Tuotantomaa: Paraguay, Sveitsi
Vuosi: 2020
Pituus (min.): 74
Ikäraja: K7
Kuvaaja: Gabriel Lobos
Leikkaus: Valeria Racioppi, Rebecca Trosch
Tuottaja: Pascal Traechslin
Tuotantoyhtiö: Cineworx Filmproduktion
Alkuperäinen nimi: Apenas El Sol