DocPoint festivaalisivusto

Ohjelmisto

NOTTURNO

Italialaisen dokumenttielokuvan lahjakkaimmat tekijät puskevat usein joko taidemuodon hybridikäsitettä (Frammartino, Marcello ja Minervi) tai työskentelevät lyhytelokuvien ja galleriateosten rajapinnalla (Ancarani). Yksi on kuitenkin ylitse muiden: Gianfranco Rosi. Hänessä kiteytyy dokumentaristin itsevarma persoonallinen lähestymistapa ja poliittiset aiheet, mutta myös upea visuaalisuus ja kiireettömyys.

Eritreassa syntynyt ja Istanbulissa ja Roomassa kasvanut Rosi on tunnettu mosaiikkimaisista hahmokavalkadeista, joissa nivoutuvat yhteen poikkeustilassa elävien ihmisten kamppailu ja heidät toisiinsa yhdistävä geografia. Häntä kiinnostava tematiikka näkyy niin debyyttielokuvassa Below Sea Level, Venetsian ja Berliinin elokuvajuhlilla palkituissa Sacro GRA ja Fuocoammare -elokuvissa kuin hänen tuoreimmassa teoksessaankin.

Notturno on kolmen vuoden aikana Irakin, Kurdistanin, Syyrian ja Libanonin alueilla kuvattu elokuva, joka rakentaa mosaiikkimaisen kuvan sodan ja kauhun yössä elävästä alueesta. Pelko on läsnä mutaisilla pakolaisleireillä ja puhelimien ääniviesteissä. Eniten yötä pelkäävät ISIS-terroristijärjestön kauheuksia todistaneet lapset.

Jo ensimmäinen kuva on allegoria. Kauniin yön pimeydessä sotilasjoukot marssivat tasaisina aaltoina kameran ohi. Sotilasjoukkojen, konfliktien ja taisteluiden aaltoliike on toistuva ja arvattava jo vuosisatojen ajoilta. Yön pimeydessä näkymätöntä vihollista vastaan taistellaan ja harjoitellaan väsymättä.

Toisiinsa linkittymättömissä kohtauksissa näemme metsästäjäpojan, vartioivia naissotilaita ja menetettyjen miesten muistoja itkeviä naisia. Mielisairaalan potilaat järjestävät teatteriesityksen, joka saa miettimään, ovatko isänmaalliset iskulauseet vain opeteltua teatteria ja sanahelinää ilman sydäntä. Onko kaikki toivo jo menetettyä?

Otto Kylmälä

Elokuvan nimi: NOTTURNO
Kieli: arabia, kurdi
Tekstitys: englanti
Ohjaaja: Gianfranco Rosi
Tuotantomaa: Italia, Ranska, Saksa
Vuosi: 2020
Pituus (min.): 100
Ikäraja: K12
Kuvaaja: Gianfranco Rosi
Leikkaus: Jacopo Quadri
Tuottaja: Donatella Palermo, Gianfranco Rosi, Serge Lalou
Tuotantoyhtiö: 21uno Film, Stemal Entertainment, Rai Cinema