DocPoint festivaalisivusto

Ohjelmisto

RADIOGRAPH OF A FAMILY

”Hän ei ollut enää ainoastaan yksi Tayi: hänestä tuli kaksi”, kertoo ohjaaja Firouzeh Khosrovani äidistään vanhempiensa naimisiinmenon jälkeen. Toisaalta Tayi oli innoissaan uudesta elämästään, toisaalta omasta perheestä ja uskonnosta etääntyminen epäilytti häntä. Aviomies Hossein opiskeli tällöin radiologiaa Sveitsissä ja oli nähnyt maailmaa paljon laajemmin kuin Tayi koskaan kotona Iranissa.

Tämä kahtiajako säilyy heidän avioliitossaan ja vaikuttaa myös Khosrovaniin hänen varttuessaan. Elokuvassaan hän kertoo hienovaraisesti perheensä tarinan ja samalla luotaa iranilaisen yhteiskunnan historiaa ja tapahtumia, jotka johtivat islamilaiseen vallankumoukseen vuonna 1979.

Khosrovanin kertojanäänen lisäksi elokuvaa rytmittävät hänen muistamansa keskustelut vanhempien välillä sekä ääneen luettu kirjeenvaihto. Visuaalisesti elokuvassa yhdistyvät perhekuvat ja videoitu arkistomateriaali. Niiden rinnalle Khosrovani luo tyylitellyissä otoksissa perheen kodin, jossa sisustus muuttuu, mikä heijastaa elokuvan vaellusta läpi Iranin historian yksityisten ja julkisten konfliktien.

Intiimi ja elegantti elokuva palkitiin äskettäin IDFA:ssa parhaana pitkänä dokumenttielokuvana.

Roos Hekkens (kääntänyt Inari Ylinen)

Elokuvan nimi: RADIOGRAPH OF A FAMILY
Kieli: farsi, ranska
Tekstitys: englanti
Ohjaaja: Firouzeh Khosrovani
Tuotantomaa: Norja, Iran, Sveitsi
Vuosi: 2020
Pituus (min.): 81
Ikäraja: S
Kuvaaja: Mohammad Reza Jahanpanah
Käsikirjoitus: Firouzeh Khosrovani
Leikkaus: Farahnaz Sharifi, Rainer Maria Trinkler, Jila Apachi
Äänisuunnittelu: Alireza Nekulal
Musiikki: Peyman Yazdanian
Tuottaja: Fabien Greenberg, Bård Kjøge Rønning
Tuotantoyhtiö: Antipode Films