DocPoint festivaalisivusto

Ohjelmisto

THE EARTH IS BLUE AS AN ORANGE

Voiko sodan ja arjen yhdistää? Vaikka ajatus tuntuu mahdottomalta, Ukrainan Donbassin alueelle jääneiden asukkaiden elämä menee toistuvista pommituksista huolimatta eteenpäin: lapset käyvät koulua, perheet aterioivat yhdessä ja teinit ovat teinejä. Siinä missä rauhan aikana mentäisiin tarkastamaan myrskytuhoja, nyt rekisteröidään pommitusten aikaansaannoksia. Sodan läsnäolo on kuin suvun huonosti käyttäytyvä eno. Tätä siedetään, mutta viereen häntä ei haluta istumaan.

Iryna Tsilyk seuraa ensimmäisessä täyspitkässä – ja Sundancessa palkitussa – dokumentissaan Annan ja tämän neljän lapsen elämää sota-alueella. Erityisen roolin saa lapsista Myroslava, joka valmistautuu elokuvantekijän opintoihin. Kun tytärkin työstää sota-arkeaan filmille, katsoja pääsee harvinaisen herkullisen metaelokuvan äärelle. Myroslavan ja Tsilykin kamerat yhtyvät hitaaseen kommentoivaan tanssiin, jonka pyörähtelyrytmiä rikkoo vain pommitusten jylinä.

Jossain vaiheessa Myroslava yrittää vastata kysymykseen siitä, kuinka näyttää se, että on asunut sodan keskellä viimeiset viisi vuotta. Näyttämisestä tulee toimintaa. Hän haastattelee isoäitiään ja marssittaa sisaruksensa kameran eteen sanoittamaan kokemuksiaan. Koko perhe osallistuu tapahtumien uudelleennäyttelemiseen ja naapurustoa partioivasta tankkimiehistöstä on apua erityisen tärkeän kohtauksen lavastamiseen.

Kinasteluista huolimatta kaikki osallistuvat filmatisointiin innolla. Anna-äiti yrittää kertoa, miksi hän ei vienyt lapsiaan sodan jaloista. Toinen vanhemmista lapsista pohtii sodan vaikutusta kehitykseensä ja minuuteensa. Kuopus töräyttää oman näkemyksensä sodan olemuksesta. Se on sitä, kun ihmiset ampuvat ja toiset ihmiset ampuvat ne, jotka ampuivat ensin. Elokuvasta tulee väylä, joka auttaa selviytymään sodasta.

Minna Saarinen

Elokuvan nimi: THE EARTH IS BLUE AS AN ORANGE
Kieli: venäjä, ukraina
Tekstitys: englanti
Ohjaaja: Iryna Tsilyk
Tuotantomaa: Ukraina, Liettua
Vuosi: 2020
Pituus (min.): 74
Ikäraja: K12
Kuvaaja: Viacheslav Tsvetkov
Leikkaus: Ivan Bannikov
Äänisuunnittelu: Jonas Maksvytis
Tuottaja: Anna Kapustina, Giedrė Žickytė
Tuotantoyhtiö: Albatros Communicos Film Production, Moonmakers