DocPoint festivaalisivusto

Ohjelmisto

THE METAMORPHOSIS OF BIRDS

Kuolleet eivät tiedä olevansa kuolleita. Sen tietävät vain elävät.

Portugalilaisen Catarina Vasconcelosin omintakeinen kolmen sukupolven perhesaaga sai alkunsa vuonna 2014, kun ohjaaja kuuli ensimmäistä kertaa edesmenneen isoäitinsä Beatrizin äänen lähes kuusikymmentä vuotta aikaisemmin nauhoitetulta vinyylilevyltä. Sen myötä hän kiinnostui selvittämään sukunsa mysteereitä. Miksi joistakin asioista vaiettiin niin visusti? Mitä merellä tapahtui? Miksi hänen isänsä unelmoi olevansa lintu?

Palkittu festivaalisuosikki The Metamorphosis of Birds hämää poikkeuksellisella toteutustavallaan. Vasconcelos käsittelee lähisukuaan, mutta aiheen huomioon ottaen elokuvaa ei odotusten vastaisesti ole kuvitettu vanhoilla valokuvilla tai arkistofilmin pätkillä. Puhuvia päitä ei kuvissa nähdä, vaikka siinä kyllä puhutaan – taukoamatta. Asetelmallisiin kuviin voisi upota ilman meditatiivista taustaselostusta, toisaalta sentimentaalinen ja lyyrinen teos toimisi myös kuunnelmana. Molemmilla aisteilla – tietysti – parempi.

Syvästi henkilökohtaista dokumenttia on kuvailtu visuaaliseksi oodiksi elämälle ja kuolemalle sekä verrattu kokeellisen elokuvan edelläkävijän Jonas Mekasin töihin. Samalla kun Vasconcelos rakentaa eräänlaisia muotokuvia perheensä jäsenistä, jotka ”näyttelevät” elokuvassa itseään, käsittelee hän laajemmin portugalilaista yhteiskuntaa ja sen menneisyyttä Salazarin diktatuurista naisten asemaan ja kolonialismiin.

Esikoisohjaaja teki esseemäistä dokumenttiaan kuuden vuoden ajan eikä silti päässyt perille kaikista sukunsa perhesalaisuuksista. Isoisä Henriquen viimeinen toive kun oli, että tämän ja hänen vaimonsa (eli ohjaajan isoäidin) välinen kirjeenvaihto tulee polttaa kuoleman jälkeen.

Sitä, mitä Catarina Vasconcelos ei saanut tietää, hän keksi.

Marko Ylitalo

Elokuvan nimi: THE METAMORPHOSIS OF BIRDS
Kieli: portugali
Tekstitys: englanti
Ohjaaja: Catarina Vasconcelos
Tuotantomaa: Portugali
Vuosi: 2020
Pituus (min.): 101
Ikäraja: S
Kuvaaja: Paulo Menezes
Käsikirjoitus: Catarina Vasconcelos
Leikkaus: Francisco Moreira
Äänisuunnittelu: Adriana Bolito, Rafael Cardoso
Tuottaja: Pedro Fernandes Duarte, Joana Gusmão, Catarina Vasconcelos
Tuotantoyhtiö: Primeira Idade
Alkuperäinen nimi: A Metamorfose dos Pássaros