DocPoint festivaalisivusto

Ohjelmisto

THE OTHER ONE

Chilessä Tyynenmeren rannikko jatkuu tuhansia kilometrejä. Eräällä näistä loputtomista kivikkoisista rannoista, kaukana muusta asutuksesta, tönöttää rähjäinen mökki. Mökkiä vaikuttaisi asuttavan kaksi vanhaa miestä, jotka kohdatessaan keskustelevat ja riitelevät, mutta enimmäkseen puuhastelevat omiaan. Toinen liikkuu ympäröivässä luonnossa kalastaen, metsästäen ja sukellellen, toinen viihtyy sisällä kirjoja lukien ja ryypiskellen. Miehet ovat täsmälleen samannäköisiä. ”Meistä kahdesta tulisi tehdä yksi”, toinen heistä pohtii. ”Entä jos se ei onnistu?”, vastaa toinen. ”Oikeastaan se ei toimi nytkään.” Mökin seinässä lukee suurin kirjaimin ”yo” – minä.

Viime keväänä Visions du Réel -festivaalin kerronnaltaan ja muodoltaan kokeellisten dokumenttien sarjan voittanut The Other One on arvoituksellinen kertomus vuosikymmenien mittaisen eristyksen aiheuttamista ristiriidoista ja keinoista selviytyä. Muita ihmisiä voi vältellä vetäytymällä tarpeeksi kauas, mutta itseään ei pääse pakoon kukaan. Erakkomaisen elintavan syihin viitataan korkeintaan rivien välissä. Elokuva viestii symboliikan ja intertekstuaalisuuden keinoin: ei ole sattumaa, mitkä mökin puhkiluetuista kirjoista lähikuvaan poimitaan. Moby Dickin lukemisen lisäksi kohdataan myös itse valkoinen valas.

Kulunut vuosi on tutustuttanut monet meistä omaehtoisen karanteenin todellisuuteen. Harva kuitenkaan osaa kuvitella eristäytymistä pysyvänä olotilana. Valokuvaaja Francisco Bermejon debyyttielokuvan aihe on samanaikaisesti kipeän ajankohtainen ja syvän ikiaikainen. Bermejo hyödyntää taidokkaasti elokuvakerronnan mahdollisuuksia luodessaan muotokuvan, joka paitsi haastaa katsojan pohtimaan dokumentaarisuuden rajoja, myös tarjoaa peilin itsereflektioon. Kenen kanssa eläisin, jos mahdollisuuteni toisten kohtaamiseen katoaisivat?

Suvi Heino

Elokuvan nimi: THE OTHER ONE
Kieli: espanja
Tekstitys: englanti
Ohjaaja: Francisco Bermejo
Tuotantomaa: Chile
Vuosi: 2020
Pituus (min.): 76
Ikäraja: S
Kuvaaja: Francisco Bermejo
Käsikirjoitus: Pilar Ducci, Francisco Bermejo, Javiera Velozo, Francisco Hervé
Leikkaus: Javiera Velozo
Musiikki: Roberto Zúñiga, Roberto Espinoza
Tuottaja: Francisco Bermejo
Tuotantoyhtiö: Panchito Films
Alkuperäinen nimi: El Otro