DocPoint festivaalisivusto

Ohjelmisto

THERE WILL BE NO MORE NIGHT

Ranskalaisen Eléonore Weberin There Will Be No More Night on jokaisen sotapelifriikin must. Tai sen pitäisi olla.

Tämä hypnoottinen elokuva näyttää, millaista todellisuudessa on istua taisteluhelikopterissa ja tappaa ihmisiä.

Weber katsoi elokuvaansa varten kymmeniä tunteja helikopterien kuvaamaa materiaalia. Materiaali taltioidaan vahvoilla lämpökameroilla satojen metrien, jopa kilometrien päässä kohteesta. Kuvat ovat etupäässä amerikkalaisia, mutta asiantuntijana Weberillä on ranskalainen helikopterilentäjä Pierre V. Kuvat ovat Syyriasta, Irakista ja Afganistanista.

Lentäjiä on kopterissa kaksi: se, joka ohjaa ja se, joka ampuu. Kamera on ampujan kypärässä eli kamera on samalla ase. Ja ihan kaikki mitä lennoilla tapahtuu, kuvataan.

Elokuva vaivuttaa katsojan transsiin. Väläys väläykseltä näemme kaukaisia hahmoja maisemassa ja kuulemme enimmäkseen hiljaista huminaa. Välillä lentäjät kommentoivat, ase paukahtaa, helikopteri säksättää. Ranskaa puhuva nainen selostaa. Ääni on lakoninen, mutta vaikuttava ja tunnelma intensiivinen. Reaaliajan illuusio on vahva.

Mustavalkoiset kuvat tuovat mieleen ensimmäisen Irakin sodan. Silloin maailman tietoisuuteen sotalähetyksillä noussut CNN lähetti suorana kuvaa tällaisista iskuista. Tosin satelliiteista kuvattua, niin että pakenevat ja kuolevat ihmiset eivät erottuneet.

Mieleen juolahtavat myös ranskalaisen Chris Markerin elokuvaesseet. Se johtuu paitsi ranskan kielestä myös taitavan kertojan tavasta puhua.

Loppumattoman tarkkailun ajatus alkaa pian ahdistaa katsojaa. Lentäjien ahdistuksen määrää on vaikea kuvitella. Hehän tappavat tehtävänannon mukaisesti ihmisiä, joilla ei ole mahdollisuutta puolustautua.

Eivätkä he mitään taistele, he vakoilevat. Ja koska lentäjien arviot perustuvat vain visuaalisiin havaintoihin, he voivat aina erehtyä. Ehkä se esine olikin kameran jalka eikä Kalashnikov ja ihminen journalisti eikä talebani?

Weber toteaa: ”Enää ei ole olemassa yötä eikä etäisyyksiä eikä paikkaa, minne piiloutua.” Pierre V toteaa: ”Missä on joskus ollut sota, rauha ei ole enää mahdollinen.”

Jaana Semeri

Elokuvan nimi: THERE WILL BE NO MORE NIGHT
Kieli: ranska
Tekstitys: englanti
Ohjaaja: Eléonore Weber
Tuotantomaa: Ranska
Vuosi: 2020
Pituus (min.): 76
Ikäraja: K16
Leikkaus: Charlotte Tourrès, Fred Piet, Eléonore Weber
Tuottaja: Gaëlle Jones
Tuotantoyhtiö: Perspective Films
Alkuperäinen nimi: Il n'y aura plus de nuit