Vuonna 2021 DocPoint – Helsingin dokumenttielokuvafestivaali lanseeraa kaksi vuosittaista kilpasarjaa. Niissä jaetaan DocPoint-Yle -palkinto parhaalle kotimaiselle dokumenttielokuvalle sekä DocPoint-Yle -palkinto parhaalle kansainväliselle dokumenttielokuvalle. Kumpikin palkinto on 5 000 euroa. Palkinnot rahoittaa Yle.

Kansainvälisen kilpasarjan voittajan valitsee tuomaristo, jossa ovat mukana:

 

Christine Camdessus perusti tuotantoyhtiö ALEGRIA PRODUCTIONSin vuonna 2001, ja on tuottanut mm. elokuvat: Hammer and Tickle, Pakistan Zindabad, Five Broken Cameras (Oscar Nomination – International Emmy Award 2013), Divided Korea, The Wonderful Kingdom of Papa Alaev, One day in Tehran ja Forman versus Forman (Cannes Classics 2019). Vuodesta 2018 Fuchs on johtanut FIPADOC-festivaalia, joka järjestetään tammikuussa Biarritzissa, Ranskassa.

 

 

 

 

STEPSin toiminnanjohtaja Don Edkins on eteläafrikkalainen dokumenttielokuvien tekijä (Steps for the Future, Why Democracy? and Why Poverty?). Hän on AfriDocs -vod-alustan vastaava tuottaja ja työskentelee parhaillaan uuden, maahanmuuttoteemaisen dokumenttielokuvaprojektin, Generation Africa, kanssa.

 

 

 

 

 

Dokumenttielokuvien ohjaaja Elina Talvensaari (Neiti Aika, Miten marjoja poimitaan) on taustaltaan antropologi, mikä näkyy hänen elokuvissaan. Hänen lyhytdokumenttinsa Miten marjoja poimitaan oli EFA:n paras lyhytelokuva -ehdokkaana ja avasi Venetsian elokuvajuhlat vuonna 2012. Neiti Aika sai maailmanensi-iltansa IDFA:ssa vuonna 2019 ja se nähtiin sekä DocPoint 2020 -festivaalin että Nordisk Panoraman avajaiselokuvana vuonna 2020. Talvensaari on Dokumenttikillan jäsen.

 

 

 

 

Kansainvälisen kilpasarjan elokuvat.

Kotimaisen kilpasarjan voittajan valitsee tuomaristo, jossa ovat mukana:

 

 

Marika Kecskeméti vastaa Yle Teemasta sekä televisiossa että verkossa. Teema on Ylen elokuvakanava, se on musiikin, historian ja dokumenttien rakastettu ja palkittu kulttuurikanava, joka tavoittaa miljoona katsojaa joka viikko. Kecskeméti on työskennellyt yli 30 vuotta kulttuurijournalismin parissa. Hän on mm. johtanut radion kulttuuriohjelmia, ja tv-tekijänä hänet on palkittu mm. Valtion tiedonjulkistamispalkinnolla 2003 ja Kultaisella Venlalla 2011. Yle Teemaa Kecskeméti on luotsannut vuodesta 2014.

 

 

 

 

Raul Niño Zambrano (Hollanti) on työskennellyt IDFA-festivaalin ohjelmistoryhmässä vuodesta 2008. Hän on erikoistunut latinalaisamerikkalaiseen elokuvaan, esikoiselokuviin sekä LGBTQI+ -dokumentteihin, ja on osallistunut useille festivaaleille ja muihin tapahtumiin näiden teemojen asiantuntijana. Hän on opiskellut Media & Culture and Film Studies Amsterdamin yliopistossa ja parhaillaan IDFA:n First Appearance -opiskelijakilpailun sekä IDFA Queer Day kuraattori.

 

 

 

 

 

Stephanie Fuchs on maailman johtaviin pitkien dokumenttielokuvien ja dokumenttisarjojen myyntiyhtiöihin lukeutuvan Autlook Filmsalesin agentti. Autlook Filmsalesin katalogiin kuuluvat esimerkiksi Oscar-ehdokas For Sama, Sundance-palkitut elokuvat The Painter And The Thief ja Acasa, My Home, Midnight Family sekä Oscar-ehdokas Of Fathers And Sons. Fuchs vastaa festivaalistrategioista, koordinoinnista ja kansainvälisistä festivaaleista.

 

 

Tutustu kotimaisen kilpasarjan elokuviin.