Tuomariston lausunnot kilpasarjojen voittajista

Kotimainen kilpasarja

DocPointin kotimaisen kilpasarjan pääpalkinto myönnettiin John Websterin elokuvalle DONNER – PRIVAT. Tuomariston lausunto elokuvasta:

”Ainutlaatuinen muotokuva, jossa arkistomateriaalia on käytetty erinomaisella tavalla. Huolellisesti rytmitetty ja kauniisti leikattu dokumentti rakentaa ja purkaa päähenkilöään käyttäen haastatteluja, yksityisiä valokuvia ja läheisten ystävien muistoja, ja kykenee tuomaan meidät lähelle ihmistä, joka haluaa pysyä etäisenä. Dokumentti tarjoaa harvinaisen mahdollisuuden nähdä kiistellyn kulttuurisen ja poliittisen hahmon hauras ja hellä puoli.”
Kotimaisen kilpasarjan tuomaristo myönsi lisäksi kunniamaininnan Mohamed El Aboudin elokuvalle SCHOOL OF HOPE. Tuomariston lausunto elokuvasta:
”Elokuva vie meidät toiseen maailmaan keskelle autiomaata, se on täynnä lämpimiä ja intiimejä hetkiä ja osoittaa, ettei koulutus ole itsestäänselvyys nykymaailmassa. Kiitämme elokuvantekijän lähestymistapaa ja vaikuttavaa kuvausta.”

Kansainvälinen kilpasarja

Tuomaristo myönsi kansainvälisen kilpasarjan pääpalkinnon Elvis Sabin Ngaïbinon elokuvalle MAKONGO. Lisäksi tuomaristo myönsi kunniamaininnan elokuvalle PURPLE SEA, jonka ovat ohjanneet Amel Alzakout ja Khaled Abdulwahed. Tuomariston lausunto: 

Kiitämme festivaalin taiteellista johtajaa Kati Juurusta ja hänen tiimiään tilaisuudesta nähdä kuratoitu katsaus ympäröivään maailmaamme sellaisena kuin se näyttäytyy dokumenttielokuvan tekijöille. Elokuvat olivat rohkea kokonaisuus ohjaajilta, jotka tarjosivat pohdiskellun sukelluksen tuntemattomiin maailmoihin – he veivät meidät lähelle ihmisiä erityisissä paikoissa, ohjaajan katseen pysyessä universaalina.

Haluamme antaa juryn erikoismaininnan runolliselle ja tunteikkaalle elokuvalle, dokumentille, joka todistaa aikamme tapahtumista myös tulevaisuudessa. Elokuva on intiimi ja henkilökohtainen, mutta samalla se kattaa koko eurooppalaisen maahanmuuttopolitiikan. Se näyttää uutisten numerot todellisina ihmisinä verkkareissaan ja farkuissaan, kellumassa Välimeressä, odottamassa että jotakuta kiinnostaisi auttaa. Me tiedämme, että tätä tapahtuu koko ajan. Mutta vasta tämä elokuva näyttää miltä tuntuu olla siinä tilanteessa – tehden sen niin kauniisti ja väistämättömästi, että elokuvaa on lähes tuskallista katsoa. Juryn erikoismaininta annetaan elokuvalle Purple Sea, jonka ovat ohjanneet Amel Alzakout ja Khaled Abdulwahed.

DocPoint-Yle -palkinto parhaalle kansainväliselle dokumenttielokuvalle annetaan elokuvalle, joka kosketti sydämiämme ja kuvasi päähenkilöidensä lannistumattomuutta ja määrätietoisuutta monien vaikeuksien edessä. Vahvalla ohjauksellisella otteella ja inhimillisyydellä ohjaaja kuljetti meidät lähelle tarinan henkilöitä. Intiimin lähestymistavan kautta näimme, kuinka etnisistä syistä syrjityn ja tuntemattomaksi jääneen kansan tulevaisuus on mahdollista muuttaa. Meille on tärkeää, että tämä afrikkalainen tarina kerrotaan afrikkalaisen elokuvantekijän näkökulmasta. Hän näyttää henkilönsä toimijoina, ei elokuvan aiheina. Palkinto annetaan Elvis Sabin Ngaïbinon elokuvalle Makongo.”