Yhdessä eteenpäin: Esittelyssä DOKKINO

Valtakunnallinen lasten ja nuorten dokumenttielokuvatapahtuma DOKKINO tuo elokuvaelämykset verkkoon.

Jo 19. kerran järjestettävä DOKKINO pureutuu tällä kertaa teemaan Yhdessä eteenpäin. ”Ohjelmistoon valikoitui kahdeksan ajatuksia herättävää ja temaattisesti vahvaa elokuvaa, joissa korostuu unelmoinnin tärkeys, haasteiden kohtaaminen sekä yhteisön tuki”, tapahtuman tuottaja Maria Lehtonen kertoo.

Tanssiaskeleiden opettelusta kertova Tanssitunti avaa ajatuksia herättävästi niin vammaisten oikeuksia kuin oikeutta omiin unelmiin, Bertha ja Wolfram taas kertoo visuaalisesti luovan tarinan omien kykyjen löytämisestä haasteiden keskellä.

DOKKINO-elokuvissa esitellään erilaisia elämäntilanteita ja muutoksen hetkiä, joista lapset ja nuoret selviävät eteenpäin yhdessä toimimalla. ”Tarkoitus on herätellä lapsia ja nuoria havahtumaan siihen, että elämän haasteet koskettavat kaikkia ja asuinympäristöstä riippumatta kaikilla on oikeus unelmoida ja myös oikeus saada apua ja tukea unelmien saavuttamiseen”, Lehtonen sanoo. ”Esimerkiksi Kehässä-elokuvassa sukelletaan potkunyrkkeilyn kilpailuhenkiseen maailmaan ja pohditaan omaa jaksamista ja voittamisen merkitystä, kun kaikki osaaminen mitataan yhdellä hetkellä arvostelevan katseen alla”, Lehtonen jatkaa.

Oli kyse sitten perheestä, ystävistä tai harrastusporukasta, yhteisön tuki on avainasemassa, kun elämä yllättää tai mutkistaa matkaa. Avun tai tuen saaminen voi taas viedä askeleen lähemmäksi oman unelman toteutumista. ”Esimerkiksi elokuvassa Skip pureudutaan koskettavasti siihen, miten kiusaaminen voi asettaa esteen oman unelman saavuttamiselle, mutta miten yhteisön kannustavalla voimalla tästä selviää eteenpäin.”, kuvailee Lehtonen.

Viime vuoden puhuttelevaa ja aina ajankohtaista ympäristöteemaa ei ole unohdettu. ”Elokuvassa Tulevaisuuden puolesta tutustaan 12-vuotiaaseen Jovannaan, joka viettää ekologista elämää ja on inspiroitunut monen nuoren lailla Greta Thunbergistä. Elokuva herättelee pohtimaan lasten ja nuorten vaikutusmahdollisuuksia globaalin kriisin keskellä, kun monen vahvan toimijan ääni jää kuulematta.”, kiteyttää Lehtonen.

Lisätietoa DOKKINO-kiertueesta vuonna 2021.